U pripremi: Novac Dubrovačke Republike

Novac Dubrovačke Republike

Neprikosnoven je značaj dubrovačkog novca za hrvatsku i svjetsku numizmatiku. Dubrovnik nije samo dragulj u kruni hrvatske povijesti, biser hrvatskog Jadrana, već je i dubrovačka numizmatika dragulj u hrvatskom numizmatičkom korpusu. Mnoštvo motiva, vrhunski dizajn i ljepota dubrovačkog novca konkurira ljepoti onovremenog novca drugih gradova i zemalja. Nema numizmatičara koji ostaje ravnodušan pri susretu s dubrovačkim novcem.

Ovdje donosimo prikaz dosadašnjih izdanja numizmatičkih kataloga dubrovačkog novca, te prikaz novog kataloga koji je u pripremi.

Više informacija pogledajte na stranicama numizmatičke firme Monetalis d.o.o. koja će biti izdavač ovog kataloga.


Stručna procjena numizmatičke vrijednosti. Pomoć vezana uz otkup numizmatike.

Dopuna kataloga za kovani i papirni novac na području bivše Jugoslavije: izdanja 2011-2015

Kovanice i novčanice Jugoslavije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Crne Gore i Makedonije - Dopuna - izdanja 2011-2015U prodaji je dopuna kataloga Kovanice i novčanice Jugoslavije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije pod nazivom Kovanice i novčanice Jugoslavije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Crne Gore i Makedonije - izdanja 2011-2015.

U ovo novo, 2+ izdanje, uključena su nova izdanja kovanog i papirnog novca od 2011. godine do danas uključujući i neka koja nisu objavljena u 2. izdanju.

Više informacija pogledajte na stranicama numizmatičke firme Monetalis d.o.o. koja je izdavač ove dopune.


Otkup numizmatike, kovanog i papirnog novca, medalja, žetona i značaka.

Red Danice hrvatske s likom Nikole Tesle

Red Danice hrvatske ima oblik ispupčene osmerokrake zvijezde sa srebrnim zrakama, promjera 55 mm. U sredinu zvijezde pričvršćen je pozlaćeni medaljon promjera 25 mm.

Medaljon s likom Nikole Tesle je okrugao i prikazuje znamenitog izumitelja i znanstvenika na polju elektrotehnike.

Mala oznaka Reda Danice hrvatske je vrpca dimenzija 14 x 35 mm, izrađena od moariranog svilenog ripsa u bojama državne zastave, s pričvršćenom umanjenicom Reda, promjera 13 mm. Umanjenica Reda Danice hrvatske je umanjeni otkov Reda, promjera 17 mm, ovješen na vrpcu u bojama državne zastave, široku 12 mm.

Na osnovi članka 6. Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske, Red Danice hrvatske zauzima po važnosnom slijedu 13. mjesto, iza Reda Stjepana Radića.

Izvor: Hrvatska odlikovanja, Narodne novine, Zagreb, 1997.

Otkup kovanica, novčanica, odlikovanja i značaka

Otkup starog novca - isplata odmah! 

Otkup obavlja numizmatička tvrtka Monetalis d.o.o. - www.monetalis.hr

Prigodni srebrni i zlatni novac povodom 300. obljetnice održavanja Sinjske Alke

Hrvatska narodna banka u suradnji s Hrvatskim novčarskim zavodom i uz sudjelovanje Viteškog alkarskog društva izdala je prigodni zlatni i srebrni kovani novac u povodu obilježavanja 300. obljetnice Sinjske alke, 1715.-2015. godine. Iskovana su dva zlatnika i jedan srebrenjak čije je premijerno predstavljanje održano 2. kolovoza u Alkarskim dvorima.

Zlatnici su u apoenima od 1.000 i 20 kuna, a srebrenjak u apoenu od 200 kuna. Zlatnik od 1.000 kuna izdat će se u količini koja neće biti veća od 10 tisuća komada, a onaj nominale 20 kuna u količini do najviše 30 tisuća komada dok će se srebrenjak izdati u količini ne većoj od 20 tisuća komada.

Sinjska alka

Novi alkarski zlatnik apoena od 1.000 kuna čije idejno i likovno rješenje potpisuje akademski kipar Kuzma Kovačić je čistoće 986/1000, težit će 7 grama i ima promjer 22 milimetra. Na njegovu licu u središnjem je dijelu prikaz alkara na konju u punom galopu koji kopljem gađa alkarsku metu.

U pozadini, iznad alkara, je obris starog sinjskog Grada. Uz rub je ispisano "Sinjska alka" i "1715.-2015.". S naličja u gornjem dijelu je prikaz slike Čudotvorne Gospe Sinjske iz čije pozadine izlazi poprsje Majke Božje. Prikaz slike omeđen je natpisom "Republika Hrvatska", a uz ispisa nominale 1000 kuna tu je još i grb Republike Hrvatske.

Sinjska alka

Zlatnik nominalne vrijednosti 20 kuna čije je rješenje osmislio i izradio akademski kipar Luka Petrinjak je čistoće 999/1000, teži 1,244 grama i ima promjer 14 milimetara. Na licu ovog zlatnika u središnjem dijelu je prikaz portreta Gospe Sinjske, a uz rub je ispisano "Sinjska alka" i "1715.-2015.". Na naličju su prikazane konture Grada, a uz nominalu "20" i naziv novčane jedinice "Kuna" tu su još prikaz alkarske mete, državni grb i natpis "Republika Hrvatska".

Sinjska alka

Jubilarni alkarski srebrenjak koji je djelo akademskog kipara Stjepana Divkovića je izrađen od srebra čistoće 925/1000, težit će 33,63 grama i imat će promjer 40 milimetara. Na naličju srebrenjaka je prikaz povorke alkarskih momaka te natpisi "Sinjska alka" i "1715.-2015.". Središnji dio naličja prikazuje alkarsku metu, iznad je natpis "Republika Hrvatska" , a tu su još državni grb, nominala "200" i naziv novčane jedinice "Kuna".

Novoiskovani zlatnici i srebrenjak s alkarskim motivima pušteni su u prodaju 2. kolovoza ove godine.

Sinjska alka je među rijetkima u svijetu čiji su jubileji obilježavani kovanjem zlatnog i srebrnog novca više od jednom. Alkarima se prigodni novac kovao dva puta i u dvije države. Prvi put zlatnici i srebrnjaci s alkarskim motivima iskovani su 1985. godine u povodu 270. Sinjske alke u beogradskoj kovnici tadašnje Narodne banke SFRJ u sastavu koje države je tada bila i Hrvatska.

Izvor: Alka.hr