Red Ante Starčevića

Red Ante Starčevića je ovalno odlikovanje od srebra dimenzija 50 x 45 mm, na čijem je licu u središnjem polju razgranati hrast koji znakovito određuje značaj Oca Domovine. Usred krošnje se nalazi pozlaćeni medaljon s portretnim poluprofilom udesno Ante Starčevića, kojega nadvisuje pozlaćeni državni grb koji prelazi gornji rub odlikovanja. Pozlaćeni medaljon nadvišen državnim grbom je dimenzija 27 x 13,5 mm. Uz donji rub odlikovanja je natpis izbočenim slovima; lijevo od debla hrasta ANTE, na deblu i desno urezani izbočenim slovima STARČEVIĆ. Na naličju Reda je u sredini okrugli vijenac od tropruta pletera unutar kojega je natpis po rubu REPUBLIKA HRVATSKA i redni broj dodijeljena odlikovanja, ponad kojeg je sustav s vijkom i maticom za ovjes odlikovanja.

Mala oznaka za odoru je od svilenog moariranog ripsa u bojama državne zastave, slijedom boja s lijeva na desno, složena u vodoravnu pačetvorinu dimenzija 14 x 36 mm, s umanjenim otkovom medaljona promjerom 13,5 mm s likom Ante Starčevića u sredini. Umanjenica Reda je umanjeni otkov odlikovanja promjera 17 mm ovješen o svilenu moariranu vrpcu u bojama državne zastave, slijedom boja s lijeva na desno, složenu u okomitu pačetvorinu dimenzija 40 x 12 mm. 
                                                                                         
Red je zajedno s malom oznakom i umanjenicom pohranjen u kutiji na čijem je poklopcu s vanjske strane državni grb i natpis REPUBLIKA HRVATSKA a s unutarnje strane RED ANTE STARČEVIĆA.

Red Ante Starčevića nosi se na lijevoj strani prsa na svečanoj odori oružanih snaga Republike Hrvatske, organa državne uprave i redarstva, odnosno na građanskom svečanom večernjem odijelu. Mala se oznaka Reda nosi na lijevoj strani grudi na odori oružanih snaga i državne uprave i redarstva. Umanjenica Reda se može nositi u lijevom zapučku građanskog odijela, odnosno ako odlikovani ima više odlikovanja, na lijevoj strani suvratka. Žene odlikovane Redom nose umanjenicu na lijevoj strani grudi.

Na osnovi odredbi članka 6. Zakona, Red Ante Starčevića je po važnosnom slijedu na 11. mjestu hrvatskih odlikovanja. Autor idejnog rješenja je Kruno Bošnjak, izrada Radionica primijenjenih umjetnosti, Zagreb.

Izvor: Hrvatska odlikovanja, Narodne novine, Zagreb, 1997.

Otkup kovanica, novčanica, odlikovanja

Otkup kovanica, otkup novčanica, otkup odlikovanja - isplata odmah!

Otkup zlatnika, otkup srebrnjaka, otkup ordena i medalja - isplata odmah!

Otkup obavlja numizmatička tvrtka Monetalis d.o.o. - www.monetalis.hr