Red bana Jelačića

Red bana Jelačića

Red bana Jelačića je izrađen od srebra; ovalnog je oblika, veličine 50 x 45 mm. U sredini je krug, emajliran u bojama hrvatskog grba, na koji je položen medaljon od pozlaćenog srebra. U medaljonu je prikazano poprsje bana Jelačića u lijevom poluprofilu. Uokolo je natpis BAN JOSIP JELAČIĆ. Ispod medaljona su prekriženi mačevi. Na naličju je natpis u dva reda REPUBLIKA HRVATSKA, okružen tropletim ornamentom. Red bana Jelačića nosi se bez vrpce.

Mala oznaka Reda bana Jelačića je vrpca dimenzije 14 x 35 mm, izrađena od moariranog svilenog ripsa u bojama državne zastave, s pričvršćenom umanjenicom Reda, veličine 14 mm. Umanjenica Reda bana Jelačića je umanjeni otkov Reda, promjera 17 mm, ovješen na vrpcu široku 12 mm.

Red bana Jelačića se nosi na svečanoj odori oružanih snaga i redarstva, odnosno na građanskom svečanom večernjem odijelu, pričvršćen na lijevoj strani grudi. Mala oznaka se na odori oružanih snaga i redarstva nosi na lijevoj strani grudi. Umanjenica Reda bana Jelačića se nosi u lijevom zapučku građanskog odijela, odnosno ako ima više umanjenica odlikovanja, na lijevoj strani suvratka. Žene nose umanjenicu na lijevoj strani grudi.

Na osnovi članka 6. Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske, Red bana Jelačića zauzima po važnosnom slijedu 9. mjesto, iza Reda Nikole Šubića Zrinskog. Autor idejnog rješenja je Kruno Bošnjak, izrada Radionica primijenjenih umjetnosti, Zagreb.

Izvor: Hrvatska odlikovanja, Narodne novine, Zagreb, 1997.

Otkup kovanica, novčanica, odlikovanja

Otkup kovanica, otkup novčanica, otkup odlikovanja - isplata odmah!

Otkup zlatnika, otkup srebrnjaka, otkup ordena i medalja - isplata odmah!

Otkup obavlja numizmatička tvrtka Monetalis d.o.o. - www.monetalis.hr