Veoma rijetka medalja bana Jelačića

Jelačići kao hrvatski plemići poznati su od XVI. st., kada su davali oficire 'krajiškoj vojsci.

Posebno je zanimljiva ličnost grof Josip Jelačić (1801. - 1859.) koji je bio značajan u životu Hrvatske, Austrije i Ugarske. Kao hrvatsko-slavonsko-dalmatinski ban (1848. - 1859.) i vojskovođa uspio je ujediniti veći dio Hrvatske, oslobodivši Rijeku i Međimurje od ugarske vlasti. Zamišljao je slobodu slavenskih naroda samo u savezu austrijskih zemalja i pod austrijskom krunom. Ukinuo je kmetstvo, protivio se uvođenju njemačkog jezika kao službenog, te ishodio podizanje zagrebačke biskupije u nadbiskupiju neovisnu o ugarskom episkopatu. Za austrijski dvor zaslužan je kao vojskovođa koji je bio odan kruni, te kao takav ugušio ustanke u Beču i Pešti.

Za Ugarsku je bio svakako nepoželjna ličnost jer je tražio za Hrvatsku slobode kakve je za sebe tražila Ugarska, a time je ugrožavao i smanjivao njezinu prevlast.

Godine 1854. podijeljena je Josipu Jelačiću-Bužinskom grofovska čast. Tom je prigodom Wenzel Seidan, medaljer iz Praga, izradio veoma lijepu spomen medalju. Taj Seidanov rad spada među najljepše medalje s likom bana. Banov lik izrađen je u vrlo lijepom, plastičnom i dosta visokom reljefu. Medalja je kovana u bronci, promjera je 46 mm i vrlo je rijetka. Prepričavalo se u krugovima starijih numizmatičara i medaljera u Zagrebu da je, navodno, bio izrađen i jedan primjerak medalje u srebru, koja je, navodno, bila predana samom banu. Taj se primjerak, unikat, čuvao u banovoj obitelji, ali ga do danas nitko nije vidio. Ljeti 1977. jedna je švicarska novčana institucija stavila u prodaju pedesetak veoma rijetkih austrijskih medalja. Među ostalima prodavana je i spomenuta medalja iz SREBRA.

Aver: poprsje bana Jelačića i natpis: GROF JOSIP JELAČIĆ-BUŽINSKI BAN. Ispod poprsja signatura autora: W. SEIDAN.
 
Rever: stilizirana ženska figura desnom rukom obujmila mač, lijevom rukom polaže lovorovu granu na grofovsku krunu koja se nalazi na carskoj povelji na jastuku. Postament na kojem je sve to smješteno ukrašen je grbom grofa Jelačića. Okolo po kružnici teče natpis PRIZNANJE ZASLUGAH BANA HRV. SL. I DALM. ZA CARSTVO AUSTR. Ispod lika je crta i godina 1854. Težina je srebrne medalje 42,5 grama, promjer 46 mm.

Kako je ova medalja obitelji Jelačić došla u prodaju, na žalost nije bilo moguće objasniti. Švicarska institucija nabavila je još 1966. g. dvadesetak rijetkih medalja od jednog sabirača iz Graza, ali ih je stavila u prodaju tek 1977. g.

Niti kontakti sa sabiračem u Grazu nisu dali rezultata jer se nije moglo konstatirati tko je i kada nabavio medalju. Možemo nagađati da je netko od Jelačićeve bliže rodbine otuđio medalju. Nećak Franjo živio je u Zurichu gdje je 1874. g. i umro, a jedna od dviju nećakinja udala se prije I. svjetskog rata i preselila u Graz gdje je i umrla.

Za naše medaljerstvo važno je da je jedna veoma rijetka medalja naše prošlosti ostala sačuvana i dopremljena u našu zemlju zaslugom jednog sabirača, entuzijasta.

Medalja bana Jelačića
Slika 1.

 

Literatura

Enciklopedija Jugoslavije, 4., Zagreb, 1960.
Ivan Rengjeo: Novci i medalje Jelačića bana, Sarajevo, 1931.
Johann Horsky: Katalog, V Teil, Miinzen und Medaillen der Oesterichisch Ungarischen Monarchie, Frankfurt am Mein 1911., broj 7373.


Summary: A Rare Medal of Banus Jelačić

After a shorter report on life and activity of Croato-Slavonian and Dalmatian Banus Josip Jelačić 1801 - 1859, the author describes a very rare silver medal coined on occasion of his promotion to the rank of a count. The medal was not registered until now.

Autor: Irisav Dolenec
Izvor: Numizmatika, spomen izdanje 1928-1978, HND, Zagreb, 1978.


Forum "Hrvatska numizmatika". Rasprave o numizmatičkim i srodnim temama.