Prigodni srebrni novac 150 kuna 2013. - 2014. FIFA Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu

FIFA Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu

Hrvatska narodna banka izdala je u suradnji s Hrvatskim novčarskim zavodom iz Zagreba prigodni srebrni kovani novac od 150 kuna u povodu održavanja Svjetskoga nogometnog prvenstva 2014. u Brazilu.

Opis lica: u središnjem dijelu stiliziran je prikaz brazilskog mravojeda, službene maskote Svjetskoga nogometnog prvenstva 2014. U gornjoj polovini, iznad prikaza maskote, ispisan je tekst „REPUBLIKA HRVATSKA“. U donjoj polovini, lijevo od maskote, u dva retka, ispisana je nominalna vrijednost „150“ i naziv novčane jedinice „KUNA“. Desno od maskote, u istoj razini kao i oznake nominalne vrijednosti i naziv novčane jedinice, prikaz je grba Republike Hrvatske. U središnjem dijelu, uz donji rub, oznaka je godine „2013.“

Opis naličja: u središnjem dijelu prikaz je službenog amblema Svjetskoga nogometnog prvenstva u Brazilu. Kružno, uz rub, ispisan je tekst „FIFA SVJETSKO PRVENSTVO 2014“. U donjem polukrugu, u dva retka, ispisan je tekst „FIFA WORLD CUP BRASIL“.

Propis na temelju kojeg se izdaje ovaj kovani novac definira lice i naličje suprotno numizmatičkim pravilima.

Prigodni srebrni kovani novac je izrađen od srebra stupnja čistoće 925/1000, u specijalnoj tehnici kovanja kojom se postiže kakvoća polirane ploče, s visokosjajnim ravnim površinama i matiranim reljefnim detaljima prigodnih motiva. Srebrni kovani novac ima masu od 24 grama i promjer od 37 milimetara. Obod novca je gladak i ima utisnute tehničke podatke „Ag 925/1000 24 g ø 37 mm PP HNZ“. Maksimalna količina otkovanih primjeraka ne smije prelaziti 10000 primjeraka, odnosno ukupni iznos od 1.500.000,00 kuna.

Autor je idejnoga i likovnog rješenja srebrnoga kovanog novca od 150 kuna Matej Pašalić, akademski kipar.

Prigodni srebrni kovani novac iz pušten je u prodaju 25. ožujka 2014.

Izvor: Narodne novine

Otkup srebrnjaka, srebrnog novca

Otkup srebrnjaka, otkup srebrnog novca, otkup srebrnih medalja - isplata odmah!

Otkup obavlja numizmatička tvrtka Monetalis d.o.o. - www.monetalis.hr