Velered kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom

Velered kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom

Velered kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom je srebrni stilizirani kvadrat razvedenih oblih stranica položen na prekrižene srebrne mačeve promjera 69 mm, ovješen vrhom u ušicu s karikom širine 7 mm. s motivom tropleta pletera s pet petlji.

Zlatni okrugli medaljon promjera 29 mm, uokviren troprutim pleterom na bijeloj emajliranoj podlozi pri kazuje kralja Petra Krešimira IV. s krunom i mačem u desnoj i križem u lijevoj ruci kako stoji na stiliziranom pramcu ratnoga broda na kojem je natpis KREŠIMIR IV, personifikaciji snage Hrvatske u Krešimirovo vrijeme.

Medaljon je položen u središte bogata srebrna pletera u čijim je probojima podloga od plava emajla, koji tvori osnovu razvedena i zaobljena kvadrata znaka Velereda, promjera 55 mm.

Na naličju Velereda je u sredini okrugli vijenac od tropruta pletera unutar kojega je natpis REPUBLIKA HRVATSKA i redni broj odlikovanja.

Velered je ovješen o lentu širine 100 mm, uvezanu u dvostruki uresni čvor u bojama državne zastave, u čijem su plavom i crvenom polju po dvije široke pruge od zlatna pletera širine 10 mm.

Osmerokraka srebrna Danica sa 8 srebrnih i 16 zlatnih zraka je promjera 90 mm. U sredini Danice je znak Velereda promjera 55 mm. Na naličju Danice je okomita igla za ovjes i redni broj Velereda.

Mala oznaka za odoru je od svilenog moariranog ripsa u bojama državne zastave, slijedom boja s lijeva na desno, složena u vodoravnu pačetvorinu dimenzija 14 x 36 mm, s umanjenim otkovom Danice promjera 13, 5 mm.

Umanjenica Velereda je umanjeni otkov Danice Velereda promjera 17 mm ovješen o svilenu moariranu vrpcu u bojama lente, složenu u okomitu pačetvorinu dimenzija 40 x 12 mm.

Velered je zajedno s Danicom, malom oznakom i umanjenicom pohranjen u kutiji na čijem je poklopcu s vanjske strane državni grb i natpis REPUBLIKA HRVATSKA, a s unutarnje strane natpis VELERED KRALJA PETRA KREŠIMIRA IV S LENTOM I DANICOM.

Velered kralja Petra Krešimira IV nosi se ovješen o lentu s desna ramena na lijevi bok a Danica na lijevoj strani prsa, na svečanoj odori oružanih snaga Republike Hrvatske, odnosno na građanskom svečanom večernjem odijelu.

Mala oznaka Velereda nosi se na lijevoj strani grudi na odori oružanih snaga i redarstva.

Umanjenica Velereda se može nositi u lijevom zapučku građanskog odijela, odnosno ako odlikovani ima više odlikovanja, na lijevoj strani suvratka.

Žene odlikovane Veleredom nose umanjenicu na lijevoj strani grudi.

Na osnovi odredbi članka 6. Zakona, Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom je po važnosnom slijedu na 3. mjestu hrvatskih odlikovanja.

Autor idejnog rješenja je Stipe Sikirica, izrada Radionica primijenjenih umjetnosti, Zagreb.

 

Izvor: Hrvatska odlikovanja, Narodne novine, Zagreb, 1997.

 


Gdje prodati zlatne dukate? - Tel./Viber/WhatsApp: +385 95 858 6377